Produktion af te er en vigtig del af mange asiatiske landes eksport og en stor del af kulturen. Hvordan teen bliver fremstillet er afgørende for smagen og kvaliteten. Hvordan te fremstilles er også forskelligt i forhold til om man vil lave Hvid, Grøn, oolong eller sort te.
Teens proces fra teblad til drikkeklar løs hvid te
Produktion af te
Kort beskrivelse af bearbejdningsprocessen for de ægte tesorter er således:
Process for nyplukkede teblade | Hvid te | Grøn te | Oolong te | Sort te |
1) Rensning for fremmedlegemer | x | x | x | x |
2) Dampning | x | – | – | – |
3) Tørring af tebladene | x | x | x | x |
4) Dampning / Ristning | – | x | – | – |
5) Rulning | – | – | x | x |
6) Tørring af tebladene | – | x | – | – |
7) Fermentering / iltning | – | – | x (kort tid) | x |
8) Kort ristning | – | – | x | – |
9) Brænding | – | – | – | x |
Hele processen, som er forskellig fra hvid til sort te, afgør teens udseende og smag.