Teens historie

På denne side vil vi fortælle lidt om teens historie og hvorfor teen er blevet så udbredt og populær.

Teens historie kort fortalt

Teens historie stammer helt tilbage 2737 f.Kr., hvor den Kinesiske kejser Sheng Nung ifølge legenden, havde slået lejr under et tetræ, og nogle teblade dalede tilfældigt ned i deres gryde med kogende vand og afgav en dejlig aroma, som vakte kejserens interesse. Teen var opfundet.

Senere blev teen udbredt til resten af Kina og andre Asiatiske lande som Japan. Senere kom det til Europa via hollændere, som bragte det med i deres fragtskibe.

Teen kommer til Storbritannien

Europa tog imod teen, som på det tidspunkt var én eksotiske og spændene vare, som blev mere og mere populær. Teen blev også populær i Storbritannien i 1700-tallet. Teen var dog på dette tidspunkt, på grund af store toldafgifter, meget dyr, så det kun var de rige som havde råd til at nyde teen. På trods af de høje toldafgifter blev det i stigende grad populært at drikke te. England er i dag næsten synonym med at drikke te. Der blev smuglet te i stor stil for at undgå de høje afgifter.

Storbritannien købte mere og mere te af Kina hvilket kostede dem dyrt. Der skulle betales med sølvmønter. Kina var ikke interesseret i bomuld, som var det eneste Storbritannien kunne tilbyde på det tidspunkt. Opium blev løsningen på dette problem. Mellemmænd sørgede for at handlen kunne foregå, da det ikke var tilladt for udlændinge at opholde sig i Kina. Dette foregik dog ikke uden problemer og da en kinesiske embedsmand beslaglagde 20.000 kasser opium fra briterne, som efterfølgende blev ødelagt på en strand af tidevandet, så blev det for meget for Storbritannien. Der blev erklæret krig mod Kina som svarede med at forbyde al eksport af te. Dette blev starten på de kendte opiumskrige.

Briterne kunne ikke få deres te

Opiumskrigene førte til at briterne ikke kun få deres te fra Kina. Derfor var de nødt til at tænke nyt. Tidligere ekspeditioner til indien med britiske botanikere viste, at vildt te fandtes i Indien. Derfor vidste man, at klimaet i Indien var velegnet til at dyrke te. Teen var dog ikke nær så velsmagende, som de kinesiske teer som var mere velplejet og kultiveret gennem mange år. Dette fik briterne til at planlægge en mission, som vel nok kan betegnes, som verdens første organiseret industrispionage. 

Industrispionagen opstår med Robert Fortune

Robert Fortune, som var en skotsk botaniker og ægte eventyrer, blev sendt afsted til Kina. Fortune havde tidligere været 3 år i Kina i al hemmelighed for at studere planter. Da udlændinge var forbudt i Kina, så måtte Robert forklæde sig som en kineser. Iført kinesisk tøj og en klassisk hestehale overbeviste han de fleste om at han var kineser. Han havde endda tillært sig en del af de lokale sprog og samtidig hyrede han en tolk. Kina var på det tidspunkt et enormt land og forskellige folkeslag. Derfor var det ikke usædvanligt at alle ikke snakkede samme sprog.

Fortune opholdt i rigtig mange år for at lære alt om dyrkelsen af te. Han rejste landet rundt og kom mange steder, hvor ingen europæer havde været før. Mission var at samle de bedste tebuske fra Kina og bringe dem til Indien, som på dette tidspunkt var en del af det britiske imperium. Teen blev betragtet som kejserens ejendom. så det var ikke helt ufarligt. Efter mange års dramatiske ophold i Kina, som blandt andet bød på kampe med pirater, så havde Fortune samlet nok information og tebuske. Han havde hyret et stort hold som skulle bringe planterne til Indien og hjælpe med at dyrke teen i Indien. I ly af natten blev 20.000 teplanter fragtet over grænsen til Indien. Teproduktionen i Indien var født.

Produktion af te i Indien var født. De første indiske te kom til London i 1838. Her blev firmaet The Assam Tea company oprettet. Senere blev også den berømte indiske Darjeeling te produceret. Darjeeling teen stammer fra Kina. Omkring 1870 begyndte Briterne at producere te på Ceylon. Det som idag hedder Sri Lanka. Salget af te i England eksploderede for alvor da Thomas Lipton begyndte at købe te direkte uden om mellemhandlerne. Lipton ejede butikker overalt i England og blev synonym med te over hele verden. Lipton brand var født.

Te buske fra plantage i Asien hvor teens historie starter.
Te buske fra plantage

Udviklingen er drevet af teproduktionen

Hele samfunds udvikling bliver drevet frem, af den store konkurrence om af skaffe teen hjem til Europa først. Teen bliver sejlet til Europa og det tager mange uger om at nå frem. Skibene bliver forbedret med Clipper skibenes fremkomst og nu kan teen fragtes hurtigere til Europa. Den store mænge te i lasten gør samtidig skibene modstandsdygtige for stormvejr på verdenshavene. Der blev anvendt disse skibe indtil udbredelsen af dampskibe som udkonkurrerede sejlskibene.

Te, the eller cha?

Det oprindelig navn for te var cha. I dag hedder det stadigvæk cha mange steder i Kina. De europæiske handelsmænd tog ordet til sig. Det var primært hollandske og portugisiske handelsmænd som introducerede teen i Danmark og resten af Europa.

Ordet cha udviklede sig til shai på arabisk – chai på russisk. og med tiden blev det til tea på engelsk, thé på fransk og tysk med thee. Te på dansk, spansk, italiensk, norsk og svensk.

Staves det te eller the?

For god ordens skyld vil vi fastslå, om te staves, som te eller the. Altså med eller uden h. Lyden er egentlig den samme, da h´et er stumt. Nogle staver det med h, mens andre undlader at bruge det. Hvordan skal te eller the, så staves for at være korrekt?

Ifølge dansk sprognævn, så blev ordet te indført i 1600-tallet af, da de første sendinger af te kom til Danmark. Dengang blev det stavet som the. Altså med h. Grunden til at det blev indført med h, var at ordet kom fra det hollandske ord for te. Nemlig thee. Så man kan forestille sig, at det var hollænderne, som bragte det til Danmark dengang, og dermed påvirkede måden at stave ordet på. Siden blev stavemåden The afskaffet.

Det skete for mange år siden. Det blev ændret til, at man skulle stave uden h. Altså bare te. Det kan man ifølge dansk sprognævn, se i den første retskrivningsordbog, som udkom i 1872. Her staves det te. Så den korrekte måde at stave te på er uden h. Derfor staver vi det uden h. Te. Mange steder bliver det dog stadigvæk stavet the, som nok er et levn fra gammel tid. Eller måske med inspiration fra det franske ord Thé. I sidste ende har det dog ikke den store betydning, om du staver te med eller uden h. Smagen er den samme.