Grøn te – Hvad er det og hvor kommer den fra? Er det sundt at drikke og er der bivirkninger? Alle disse spørgsmål får du svar på og flere.
Grøn te dyrkes meget i Asien fra lande som Kina, Japan, Thailand, Myanmar og Malaysia m.m. Det fugtige klima og monsunregnen hjælper til med at tebuskene får vand. Men udover den naturlige fugt fra klimaet, så er det utrolig vigtigt, at bønderne som dyrker teen, har et sirligt vandingssystem, som kan styre vandmængderne. Derudover er det også vigtig at tebuskene og jorden beskyttes mod for meget vind, da tebuskene og jorden ellers kan risikere at tørre helt ud.
Tebladene er efter nogle år klar til at blive høstet. Det foregår stadigvæk med håndplukning med saks. Nogle steder bruger man maskiner til plukning af teblade, men resultatet er ofte ikke så godt, da det tit bliver for groft og man får for meget med af planten.
Indholdsfortegnelse
Hvad indeholder grøn te?
Grønne teer indeholder gode antioxidanter kaldet polyfenoler m.m. kilde:(apoteket.dk)
Vitaminer pr 100g drikkeklar te kilde: (DTUs fødevaredatabase – kun nogle vitaminer er medtaget i denne tabel):
B2-vitamin, riboflavin | 0,0150 | mg |
Niacinækvivalent | 0,1000 | NE |
Niacin | 0,1000 | mg |
Folat | 4,90 | µg |
Næringsstoffer pr 100g drikkeklar te kilde: (DTUs fødevaredatabase – kun nogle næringsstoffer er medtaget i denne tabel):
Kalium, K | 14,0 | mg |
Calcium, Ca | 0,200 | mg |
Magnesium, Mg | 1,000 | mg |
Fosfor, P | 1,000 | mg |
Jern, Fe | 0,010 | mg |
Molybdæn, Mo | 1,000 | µg |
Nikkel, Ni | 2,06 | µg |
Hvad er den sundeste grønne te?
Matcha te, burde være den sundeste te fordi tebladene bliver pulveriseret, og dermed indtager du alle de sunde stoffer i teen.
Hvilke typer af grøn te findes der?
Ikke to typer grøn te er ens. Teens smag og kulør afhænger af terroir, klimaet, måden som den høstes og produceres på, hvilke dele af teplanten som bliver anvendt. Der er utrolig mange forskellig smagsnuancer.
Forskellige lande har udviklet deres egen typer af grønne teer og måder at producere dem på. Kina er det land som har flest typer af grønne teer.
Kinesiske grønne teer:
Gunpowder
Tebladene formes som en kugle og når den kommer i teen så folder den sig ud og afgiver smag.
Fen Wan
Te med en indbydende og let smag. Den har aromaer fra frugttræer, som står tæt ved teplanten.
Chun Mee
Stærk te som er meget udbredt. Den skal doseres med forsigtighed.
Pi Lo Chun
Én af de mest kendte teer. Teen har ingen garvesyre.
Gu Zhang Mee
Fin kinesisk te i høj kvalitet.
Long Jing – Dragonwell
Teen er kendt for primært at blive håndproduceret og være i meget fin kvalitet.
Japanske grønne teer:
Sencha
Den mest udbredte te i Japan. Den har en mild og afrundet smag. Sencha findes i mange forskellige kvaliteter og typer.
Bancha
Den er det samme som Sencha, men her er de nederste blade på tebusken, som anvendes. Bancha teen er derfor lidt dårligere kvalitet og lidt billigere. Den er ofte serveret på restauranter.
Hojicha
Den er også en Bancha-te. Hojicha teen er bare blevet ristet og får derfor en røget smag.
Genmaicha
Det er en meget anderledes te. Den har majskerner og tørre poppede ris.
Gyokuro
Denne te har en meget grøn farve og skal indtages frisk. Denne te anses som Japans fornemste te og anvendes til at lave Matcha te.
Matcha
Denne te bruges til teceremonier. I Matcha bruges der kun de bedste topskud fra Gyokuro teen. Bladene dampes og males til pulver. Dette pulver hældes i en skål med 60-70 grader varmt vand.
Da, man indtager hele teplanten og dermed får alle de sunde ting med, så betragtes den te, som den mest sunde te.